Er du udsat for vold

Vold har mange udtryk. Vold bruges til at kontrollere og udøve magt over andre mennesker.

Voldsudøveren bruger vold til at håndtere sine egne vanskelige følelser og volden giver ham en fornemmelse af værdighed og styrke.

Vold er ikke en tilfældig handling, hvor voldsudøveren mister kontrollen over sig selv. Der er mange tegn på, at der er en hensigt med volden:

I begyndelsen af forholdet er alt godt og dejligt imellem jer. I den næste fase begynder han at blive utilfreds, måske jaloux, han begynder at ville kontrollere dig. I denne fase er det psykisk vold du udsættes for; f.eks. vil han bestemme, hvad du må bruge dine penge på, hvem du mødes med, hvad tid du skal komme hjem osv. Du vil sikkert glatte ud og gøre hvad du kan, for at undgå skænderier og konflikter.

Efter et stykke tid med konflikter og spænding bliver han fysisk voldelig – det kan ske en enkelt gang eller gentage sig over en længere periode.

Efter den voldelige fase er han ked af, at han har været voldelig, han fortryder, beder om tilgivelse og lover, at det ikke vil ske igen. Han bliver tit den gode gamle dejlige mand igen. Og det giver dig håb om, at det nok skal blive godt igen.

Men, du vil opleve at han igen begynder at blive utilfreds med dig, begynder at kontrollere dig og børnene og cirklen starter forfra. Over tid vil du opleve at de voldelige perioder bliver længere og voldsommere, og de gode perioder kortere og kortere.

Voldsspiralen

Vold mod kvinder eller i partnervold tager skaderne til i et omfang hele tiden. Volden eskalerer ofte  i en spiral, som kaldes voldsspiralen. Denne spial giver en god forklaring på voldens udvikling, samt hvilke tegn der er, når man er udsat for vold i parforholdet. Læs herunder om voldsspiralen og dens faser.

Starten af volden

Vold mod kvinder eller partnervold starter gerne med psykisk vold, og hvad er psykisk vold? Psykisk vold handler om kontrol og magt over kvinden. Dette er ikke tilfældigt, men derimod velovervejet og systematisk. Kvinden efterlades svag og uden selvværd. Hun vil blive afkræftet og usikker. Manden kommer med tilfældige tegn på ømhed, hvilket øger kvindens usikkerhed.

 

Optakten til volden

Herefter opbygger manden en vrede, hvor han bliver mere og mere utilfreds og starter med at være mere kontrollerende. Her vil det virke som om at det er kvindens skyld at manden er vred, der kan måske være små voldsepisoder og trusler. Kvinden prøver sig med at undgå konflikterne og forsøger at glatte episoderne ud, i forvirring omkring hvad der sker.

Voldsudbrud

Nu begynder spændingen at eskalere. Manden begynder at være voldelig, både psykisk og fysisk. Læs mere omkring hvad vold er og hvilken slags vold man kan blive udsat for, under hvad er vold øverst på siden.

Fortrydelsen

Denne fase kommer efter voldsudbruddet, hvor manden eller voldsudøveren ofte vil fortryde sin handling og er ked af episoden. Manden vil være bange for at miste sin partner og derved miste kontrollen.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.