Hvad er vold og hvad er psykisk vold?

De fleste vil svare, at vold er at blive holdt fast, at blive slået osv. Vold forbinder mange af os med fysisk vold, men vold er også psykisk vold. Fysisk og psykisk vold hænger sammen. Vold handler om kontrol over for den anden part i parforholdet.

Materiel vold

Økonomisk vold

Latent vold

Seksuel vold

Elektronisk vold

Fysisk vold

Psykisk vold

Kærestevold

Brug for hjælp?

Fysisk vold?

Fysisk vold kommer til udtryk når manden er fysisk overfor kvinden. Hvor der bliver gjort fysisk skade på kvinden, hvor dette kan ses ved blå mærker, sår, rifter, brækkede knogler og andre fysiske tegn. Fysisk vold er når man bliver slået, sparket eller kastet rundt. Den fysiske vold mod kvinder er den mest strafbare og kan i alvorlige tilfælde give op til 10 års fængsel. 

Hvad er psykisk vold?

Den psykiske voldsform er den mest udbredte voldsform indenfor partner- og kærestevold. Denne voldsform handler om magt og kontrol over kvinden og at få hende til at gøre noget hun ikke har lyst til. Den psykiske vold er ofte ikke synlig for andre mennesker og sker ofte bag lukkede dør. Der kan nemlig ikke ses blå mærker, sår eller rifter på kvinden, som man ville kunne hvis der var tale om fysisk vold. Psykisk vold handler om indirekte eller direkte trusler om at ydmyge eller nedgøre kvinden. Dette vil kunne føre til at kvinden isoleres mere og mere fra familier og venner, hvor hun til sidst kun har manden til at tro på. Dette vil resultere i at kvinden tvivler på sin egen evne til at tage beslutninger, hvilket er vigtigt for at kunne komme ud af et voldeligt forhold. Der er sjældent tale om fysisk vold uden der også er tale om psykisk vold.

Psykisk vold i parforholdet

Den mest udbredte voldsform i et forhold. Indenfor kærestevold er det ofte psykisk vold, som forekommer. Her vil man opleve at manden i forholdet begynder at ændre sig og blive mere overvågende og kontrollerende. Manden vil få kvinden til at føle sig mindre værd og på sigt give hende lavt selvværd. Den psykiske vold i parforholdet udspiller sig typisk, når mennesker bliver presset og stresset. Som mennesker reagere man nemlig forskelligt på sådanne situationer og for nogle kan volden være sidste udvej i et forsøg på at passe på sig selv. Vold i forholdet kan være utrolig svær at se og acceptere at man er udsat for, fordi der ofte er mange følelser i spil og manden ofte bliver ked af hans handlinger efterfølgende. Her vil han be om tilgivelse og undskylde for hans handlinger.

Psykisk vold hjælp?

Først er det vigtigt at acceptere og forstå at man er udsat for psykisk vold. Først herefter kan man række ud efter hjælp. Her er den bedste hjælp mod psykisk vold, at få skabt sikre og trygge rammer i hverdagen. Med en sikker hverdag, kan man begynde at bearbejde sin oplevelser og situation for at få livskvaliteten igen. Hos Aabenraa Krisecenter for kvinder, får du hjælp i form af sikkerheden i bofællesskabet og italesættelse af din situation og oplevelser. Her kan psykologisk hjælp være oplagt, for at få hjælp til at få italesat problemet. Hvis det ikke er nok til at afhjælpe problemet, vil et ophold være den bedste hjælp til at komme ud af volden. Når man er bosat på et kvindekrisecenter, vil man få de trygge og sikre rammer, som man har manglet i en ustabil hverdag, hvor den psykiske vold har fået lov til at eskalere. For når man får sit selvværd og selvsikkerheden tilbage, vil man være i stand til at se klart og i stand til at tage hånd om sine problemer igen.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.