Hvad er seksuel vold?
Seksuel vold kan både være fysisk og psykisk. Under fysisk seksuel vold indgår voldtægt og anden form for uønsket seksuel berøring. Under psykisk seksuel vold indgår blandt andet verbale krænkelser af seksuel karakter.
Et offer for seksuel vold af både fysisk og psykisk karakter kan blive ramt af flere psykiske problemer efter hændelsen. Da episoden ofte er traumatisk for offeret, kan det føre til posttraumatisk stress og depression.
Krænkelsen kan gøre offeret usikker på sig selv og på sociale relationer. Offerets forhold til sex kan også påvirkes, hvor personens krop kan føles fremmed, og lysten til sex kan føles skamfuld.
Vil du bryde med volden?
Det er vigtigt, at du bryder tavsheden om volden. Det er vigtigt, at du taler med nogen om, hvordan du har det og hvad du bliver udsat for. Det vil hjælpe dig til at få klarhed over din situation.
Det kan være svært at tale om vold – især når det omhandler tætte relationer. Men det er vigtigt, at du fortæller nogen om, hvad du er blevet udsat for både fysisk og psykisk.
Det er strafbart at begå seksuel krænkelse og at tvinge folk til sex. Det er voldsmanden, der har det fulde ansvar for at gøre noget forkert og strafbart. Derfor må du aldrig tro, at det er din skyld og at du selv er skyld i hans adfærd.
Hvad kan du gøre?
- Tal med nogen
- Kald vold for vold
- Placér ansvaret på voldsmanden og ikke dig selv
- Få professionel hjælp
- Forøg forståelsen for din egen adfærd
Hvad er fysisk seksuel vold?
Fysisk seksuel vold kan være uønskede berøringer eller tvang til seksuel aktivitet herunder voldtægt.
Der er tale om voldtægt, hvis du er blevet tvunget til samleje ved vold eller trusler, eller hvis du er i en tilstand eller situation, hvor du ikke kan forsøge at hindre handlingen. Det er altså ikke kun, hvis du er blevet tvunget til samleje ved vold, at der er tale om voldtægt.
Samtykkeloven understreger, at hvis du ved samleje ikke samtykker – altså ikke tillader, – så er der tale om voldtægt.
Hvad er psykisk seksuel vold?
Der findes flere typer psykisk seksuel vold.
Verbale krænkelser af seksuel karakter er blandt andet ved systematisk at blive kritiseret, hånet, anklaget vedrørende noget seksuelt. Det kan også være seksuelle skældsord.
Hvis han overvåger og kontrollerer dit udseende eller sociale liv som omhandler køn eller seksualitet, er der også tale om psykisk vold.
Deler han intimt materiale som nøgenbilleder eller -videoer af dig uden, du har givet dem lov, er du blevet udsat for seksualiseret digital vold.
Tvang til abort, graviditet eller prævention er også seksuel vold.
Utroskab kan være en del af psykisk terror, hvis han for eksempel undskylder det med, at du ikke opfyldte hans seksuelle behov. Dette kan også lede til systematisk afvisning, som han bruger til at manipulere dig til at tage initiativ til sex.
Er du i tvivl om du er udsat for seksuel vold, så overvej om noget af ovenstående lyder bekendt. Husk at du altid kan søge hjælp.