Aabenraa Krisecenter

Hvad er partnervold?

Definitionen af partnervold er vold mellem to personer, som er i et forhold eller tidligere har været i et forhold. Hustruvold og kærestevold er altså typer af partnervold.

Hustruvold er vold mod kvinden i et ægteskab eller tidligere ægteskab. Hvis ægteskabet involverer børn, er der risiko for at barnet oplever indirekte familievold. Kærestevold karakteriserer ofte vold mellem yngre kærester.

Partnervold begås af begge køn og mod begge køn. Dog begås det oftest af en mand mod en kvinde.

Vil du bryde med volden?

Det er vigtigt, at du bryder tavsheden om volden. Det er vigtigt, at du fortæller nogen om, hvad der sker, og hvad du føler. Sådan kan du få klarhed over din situation og ikke stå alene med det.


Vold er et svært emne at tale om. Specielt når det handler om din partner, som kan opføre sig som en helt anden person, når I er alene sammen.

Selvom det er svært, er det vigtigt at åbne op om de ubehagelige episoder.


Partnervold af både fysisk, psykisk og seksuel karakter er strafbart i Danmark. Voldsmanden, er den, som har det fulde ansvar for sine strafbare handlinger. Du kan ikke bebrejdes for hans adfærd.

Hvad kan du gøre?

  • Tal med nogen
  • Kald vold for vold
  • Placér ansvaret på voldsmanden og bebrejd ikke dig selv
  • Få professionel hjælp
  • Forøg forståelsen for din egen adfærd

Tegn på at det er partnervold

Denne type vold kan både være fysisk ved for eksempel slå, spark eller skub, og psykisk ved for eksempel manipulation, kontrol og trusler. Det kan også være seksuel vold ved verbal og nonverbal krænkelse af seksuel karakter.

 

Fysisk vold er lettere at identificere, når det sker. Fysisk vold i parforhold kan være mindre farlige voldelige handlinger som lussinger eller skub. Det kan også være af grovere karakter, hvor voldsepisoden medfører varige fysiske mén eller ender i dødsfald.

 

Psykisk vold er ikke altid lige åbenbart. Psykisk vold kan gemme sig bag en facade af umiddelbart søde handlinger. Det er hensigten med den søde handling, som afslører, om der er bagtanker. Og er der det, kan det være tegn på at du bliver gaslightet. Nogle tegn du skal være opmærksom på ved psykisk vold er, hvis du er i tvivl om han manipulerer med dig, hvis han truer dig, eller hvis han virker kontrollerende.

 

Partnervold kan også være en situation med stalking, hvor du uønsket konstant bliver opsøgt og chikaneret af din partner eller ekspartner.

Hvordan kommer du videre efter vold i et forhold?

Når først du er kommet ud af det destruktive forhold, er det vigtigt, du holder afstand fra din tidligere partner. Bloker al kontakt over telefon og online. På den måde kan han ikke prøve at påvirke dig til noget.


Hvis der er børn indblandet, vil det nok ikke være muligt at fjerne al kontakt mellem jer, men det er stadig vigtigt at forsøge at holde så meget afstand som muligt og skære kontakten ned til minimum, så det kun omhandler information om børnene. Søg hjælp, hvis du er bekymret for dine børns sikkerhed hos ham.


Det kan være svært at åbne op om dine oplevelser med partnervold for din familie, venner og netværk. Dog er det en god ide at gøre netop det, for at folk i din omgangskreds kan forstå din situation bedre, og eventuelt hjælpe dig med at komme igennem krisen ved praktiske anliggender eller ved bare at lægge ører til, når du har brug for det.


Læs om partnervoldsemnet og opnå viden om og indsigt i det, du har været igennem. På denne måde kan du skabe en bedre forståelse for de følelser, du har nu, og hvordan du kan komme videre fra det på en sund måde. Ved at vide hvilke kendetegn for voldelige partnere, du skal være opmærksom på, kan du forebygge, at du ender i en lignende situation i fremtiden.


Hvis du oplever depression, angst eller posstraumatisk stress efter voldsepisoden, er det altid en god ide at søge professionel hjælp. En person uden andre relationer til dig end som rådgiver, kan se din situation uden at være forudindtaget, og hjælpe dig med afprøvede redskaber til at håndtere dine følelser.

Scroll to Top