Aabenraa Krisecenter

Hvad er psykisk vold?

Den psykiske voldsform er den mest udbredte voldsform indenfor partner- og kærestevold. Denne voldsform handler om magt og kontrol over kvinden og at få hende til at gøre noget hun ikke har lyst til.

 

Den psykiske vold er ofte ikke synlig for andre mennesker og sker ofte bag lukkede døre. Der kan nemlig ikke ses blå mærker, sår eller rifter på kvinden, som man ville kunne hvis der var tale om fysisk vold.

 

Psykisk vold handler om indirekte eller direkte trusler om at ydmyge eller nedgøre kvinden. Dette vil kunne føre til at kvinden isoleres mere og mere fra familier og venner, hvor hun til sidst kun har manden til at tro på. Dette vil resultere i at kvinden tvivler på sin egen evne til at tage beslutninger, hvilket er vigtigt for at kunne komme ud af et voldeligt forhold.

 

Når der er tale om psykisk vold, så er der ofte også tale om andre voldsformer såsom fysisk vold eller andre voldsformer.

Vi har døgnåbent

Psykisk vold handler om kontrol. Brug af magt til at begrænse kvindes selvudfoldelse dvs. når du handler, taler, tænker, føler i møde med andre. Du vil gradvist føle dig forkert på mange områder. Du er fuldstændigt i mandens kontrol. Du er udsat for psykisk vold.

Psykisk vold i parforholdet

Det er den mest udbredte voldsform i et forhold. Indenfor kærestevold er det ofte psykisk vold, som forekommer. Her vil man opleve, at manden i forholdet begynder at ændre sig og blive mere overvågende og kontrollerende. Manden vil få kvinden til at føle sig mindre værd og på sigt give hende lavt selvværd. Han kan også begå psykisk seksuel vold mod kvinden ved seksuel verbal krænkelse.

 

Stalking er en form for psykisk vold, hvor kvinden kan være udsat for chikane – enten af en nuværende eller tidligere partner.

 

Den psykiske vold i parforholdet udspiller sig typisk, når mennesker bliver presset og stresset. Som menneske reagerer man nemlig forskelligt på sådanne situationer og for nogle kan volden være sidste udvej i et forsøg på at passe på sig selv.

Vold i forholdet kan være utrolig svær at se og acceptere, at man er udsat for, fordi der ofte er mange følelser i spil og manden ofte bliver ked af hans handlinger efterfølgende og undskylder. Dette kan være et manipulerende træk, og kan være et tegn på, at du er udsat for gaslighting.

Vil du bryde med volden?

Det er vigtigt, at du bryder tavsheden om volden. Det er vigtigt, at du taler med nogen om, hvordan du har det, og hvad du bliver udsat for. Det vil hjælpe dig til at få klarhed over din situation.

 

Det kan være svært at tale om vold, med det er vigtigt, at du fortæller præcist, hvad du er blevet udsat for af både fysisk vold og psykisk vold. Den psykiske vold kan være svær at beskrive, men du kan starte med at fortælle, hvornår han gør dig bange, og om du er blevet truet.

 

Det er strafbart at slå eller true med at slå. Det er voldsmanden, der har det fulde ansvar for at gøre noget forkert og strafbart. Børn der vokser op i et hjem med vold, risikerer at få psykiske problemer eller traumer, også selvom de ikke selv bliver udsat for vold. Det er dit ansvar at sørge for, at dine børn ikke vokser op i et hjem med vold.

Hvad kan du gøre?

  • Tal med nogen
  • Kald vold for vold
  • Placér ansvaret hvor det hører hjemme
  • Få professionel hjælp
  • Forøg forståelsen for din egen adfærd
  • Få øje på børnene

Fakta om psykisk vold

Ifølge Det Kriminal Præventive Råd er kvinder mellem 16-29 år i størst risikio for at blive udsat for psykisk vold af en partner eller tidligere partner. Her er der tale om ca. 4,5% af alle kvinder i denne aldersgruppe.

Dog kan alle aldersgrupper desværre også blive udsat for psykisk vold:

  • Mere end 100.000 ofre mellem 16-74 år angav i 2020, at de har været udsat for psykisk vold indenfor det seneste år
  • 3,9% af kvinder og 1,2% af mænd mellem 16-64 år har angivet, at de, indenfor det seneste år, har været udsat for psykisk partnervold
  • Størstedelen, 58%, af kvinder bliver udsat for psykisk vold af en ekspartner
  • 97% af adspurgte kvinder på krisecentre angiver, at de har været udsat for psykisk partnervold
Scroll to Top